top of page

Taekwondo

Wat is het?

Taekwondo is een relatief jonge sport waarvan Korea de bakermat is. Letterlijk vertaald betekent Taekwondo "De weg van voet en vuist". Het is dus een vechtsport waarbij er sterk nadruk ligt op het gebruik van trappen en stoten.

Het doel van Taekwondo is niet alleen de fysieke gezondheid bevorderen, maar ook om bepaalde waarden en normen aan te leren. De belangrijkste zijn respect, loyaliteit, stiptheid en integriteit. Deze waarden dient men niet alleen tijdens de lessen aan te houden, maar ook daar buiten.

Een Taekwon-Doka mag de aangeleerde technieken enkel gebruiken in de dojang (club). Buiten de lessen mag een Taekwon-Doka het enkel ter zelfverdediging gebruiken.

World Taekwondo Federation (WTF)

Binnen Taekwondo zijn er verschillende stijlen. De stijl die wij gebruiken is de WTF-stijl. Dit is tevens de stijl die gehanteerd wordt op de Olympische Spelen.

De stijl is gekend om zijn snelle, krachtige en explosieve stoten. Full-contact is hierin toegestaan, de stoten mogen dus met volle kracht de tegenstander raken. Daarvoor wordt elke Taekwon-Doka voorzien van een beschermingsset. Typisch bij WTF is de borstbescherming.

Bij ons

De sabonim (leermeester) geeft gevarieerde lessen. Daarin tracht hij de Taekwon-Doka technieken in de correcte termen aan te leren. De sparring is een moment waarbij men de verschillende aangeleerde technieken willekeurig kan toepassen. Aangezien een goede conditie en lenigheid van groot belang zijn, geeft de sabonim regelmatig oefeningen om dezen te bevorderen.

Tijdens de lessen leren de leerlingen elkaar te respecteren en elkaar te ondersteunen als een team. Zo ontwikkelt zich een aangename sfeer tijdens de lessen zodat iedereen zich thuis voelt. 

bottom of page